Wat is het verschil tussen Maestro en een creditcard?

Voor wie het verschil nog niet zou kennen tussen een Maestro en een creditcard, is op het juiste artikel terecht gekomen. Het zijn beide betaalkaarten die we vaak ook allebei gebruiken. Maar wat maakt het nu zo interessant om beide te bezitten? We betalen overal met een bankkaart tegenwoordig, dus het is handig om meerdere opties te hebben.

Ontdek hier de voordeligste kredietkaarten!

Een maestro of bancontact is een betaalkaart die we allemaal in bezit hebben. Het is de directe link tussen betalen en onze zichtrekening waar ons loon op staat. Je kan deze in winkels gebruiken en zelfs buiten België. Ook om aankopen te doen via het internet kan je hiermee betalen. Het is een zeer handig betaalmiddel geworden. En dankzij de pincode heb je een veilige manier om alleen van je kaart gebruik te kunnen maken. Een mogelijk nadeel aan deze kaart is dat het geld onmiddellijk van je rekening gaat bij een betaling. Stel dat je een grote uitgave moet doen, dan zie je dat dus direct aan de stand van je saldo.

En daar komt de creditcard beter van pas. Want hiermee betaal je op krediet, wat wil zeggen dat je vandaag een betaling kan doen maar pas de volgende maand het geld van je rekening ziet gaan. Hiermee overbrug je de uitgave van een groot bedrag of een lage zichtrekening stand op het einde van de maand. Dan neem je de creditcard boven en gebruik je deze op dezelfde manier als de maestro kaart. Ook met een pincode dus die je in winkel aan een betaalterminal gebruikt. Als je vaak koopt via het internet is een creditcard ook interessant. Je hebt immers een extra verzekering, mocht er iets verkeerd gaan. Bijvoorbeeld een artikel dat niet aankomt of beschadigd uit de doos komt. Dan kan je je verzekering aanspreken en zij zullen het nodige doen om de situatie op te lossen. Het kan zijn dat ze de betaling bevriezen tot er een oplossing uit de bus komt.

Als je online koopt met een creditcard dan heb je ook nog een tweede veiligheidscode die achteraan op de kaart staat. De CCV code bestaat uit drie cijfers die je vaak moet ingeven bij een betaling op een webwinkel. Samen met je naam en de geldigheidsdatum van de creditcard maak je de betaling over. Je zal de transactie dan zien staan op het maandelijks creditcard overzicht dat je krijgt van de bank.

Het is dus handig en misschien zelfs aan te raden om beide kaarten, maestro en creditcard, in bezit te hebben. Zo heb je voor elke situatie een betaalkaart en moet je je geen zorgen maken. Je kan beide bij dezelfde of verschillende banken aanvragen. Vergelijk wel alles goed, zodat je de bankkaarten kan nemen met de laagste kosten.

Ontdek hier de voordeligste kredietkaarten!

Let op: geld lenen kost ook geld.