Wat is een kredietkaart, en wat zijn de voordelen?

Je hebt meer dan waarschijnlijk een gewone bankkaart? Die je zo goed als dagelijks gebruikt voor aankopen in winkels, via het internet of om geld af te halen. Deze heeft enkele beperkingen, namelijk dat het geld onmiddellijk van je rekening gaat. Ook al lijkt dat normaal, het kan toch anders. Met een kredietkaart kan je op krediet kopen, dat wil zeggen vandaag iets aankopen is pas een maand later betalen. En dat is zeer handig als het over een groot bedrag gaat of je hebt niet voldoende geld op je rekening staan.

Ontdek hier de voordeligste kredietkaarten!

Als je Google gebruikt en ‘wat is een kredietkaart’ ingeeft dan krijg je tal van resultaten. Dit artikel geeft het je ook in een korte duidelijke tekst weer. Het belangrijkste punt hebben we hierboven al aangegeven. Het geld gaat pas de volgende maand van je rekening. Dit kan ook korter dan een maand zijn. Elke maand op een vaste dag gaan alle betalingen die je met je kredietkaart gedaan hebt in een keer van je rekening. Hou hier dus zeker rekening mee, zodat er nog voldoende geld op je rekening staat. Ook al kun je een negatief saldo hebben op je bankrekening, hier betaal je kosten op en dat maakt het leven alleen maar duurder. Als je een kredietkaart aanvraagt dan zal de bank je zeker vragen of je inkomsten hebt. Je moet dus een vast inkomen hebben, zodat de bank zeker is dat je de uitgaven ook kan terug betalen. Is dat niet het geval dan zal een bank eerder weigerachtig zijn en je geen kredietkaart willen geven.
Nog een voordeel van een kredietkaart is dat je deze wereldwijd kan betalen. Als je een reis online boekt dan kan je het hotel als vastleggen d.m.v. een kredietkaart. Ze kunnen dan een bedrag vasthouden zodat de reservatie vastligt. Maar als je ter plaatse ben, kan je de rest van de hotelkosten ook met een kredietkaart betalen. Je kan dus eender waar ter wereld met een kredietkaart betalen, en dat is toch een verschil met een gewone bankkaart. De kleinere winkels aanvaarden eerder kredietkaarten dan iets anders.

Je hebt meerdere opties bij een kredietkaart. Je kan een normale of grotere uitgavelimiet nemen. Standaard is dit vaak ongeveer € 1500,00. Meer dan voldoende om de meeste uitgaven mee te doen. Je hebt nog je gewone bankkaart ook, dus je kan hier al een groot bedrag mee uitgeven. Maar nogmaals, hou al je uitgaven goed bij zodat je geen verrassingen meemaakt. Wens je een hogere uitgavelimiet, bijvoorbeeld om lange tijd op reis te kunnen gaan, dan kan je die later verhogen of een kredietkaart nemen met die optie al in. De jaarlijkse kost zal dan ook hoger liggen, maar je krijgt dan waar voor je geld.

Je bent ook beschermd met een kredietkaart. Bij een aankoop, in een winkel of via het internet, geniet van je een verzekering. Mocht er iets verkeerd gaan met het artikel dan kan je beroep doen op de verzekering, zij houden dan de betaling tegen of stellen een oplossing voor.

Ontdek hier de voordeligste kredietkaarten!

Let op: geld lenen kost ook geld.